2015. november 18., szerda

Mi is a boldogságnaptár, és hogyan működik?

Mi is a Boldogságnaptár?




A Boldogságnaptár abban segít, hogy tudatosítsuk a gondolatainkat, arra tanít, hogy pozitívan álljunk a világhoz. Megváltoztatja a gondolkodásmódunkat, szinte észrevétlenül szokunk rá arra a heti gyakorlatok során, hogy optimistán gondolkodjunk.

Minden nap, amikor beírjuk vagy elolvassuk a tennivalóinkat, akaratlanul is el fogjuk olvasni az arra a hétre adott feladatot. Eleinte csak 5 percet kell rászánnunk arra, hogy a megszokott negatív gondolatainkat elkezdjük átformálni olyanokká, amiktől érezhetően boldogabbak leszünk. Később már vannak valamivel több időt igénybe vevő leckék is, de azokat azt gondolom, mindenki kellemesnek fogja tartani!

Pl.: „Minden nap álmodozz arról fél órát, hogy milyen életet szeretnél élni! ”

Meggyőződésem, hogy rá lehet szokni az optimista gondolkodásra, azt pedig már bebizonyosodott, hogy nem csak boldogabb, hanem eredményesebb életet is magával hoz.

A tizenkét hónap tematikája úgy lett kialakítva, hogy a fő erények erősítése, és a különböző életterületekre való összpontosítást is tartalmazza. Minden területhez többféle pozitív beállítottságot gyakoroltat, ezáltal támogatva az optimizmus tanulását.

52 hét alatt 52 különböző feladat, egyszerűen megfogalmazva, hogy könnyedén haladhassunk a boldogság felé.

Tanulást említek, de a naptárt pont azért tartom eredményesnek, mert napi gyakoriságtól; már alkalmankénti 10 perccel is hozzászoktat a boldogságszintet növelő gondolkodáshoz.

Január elsejétől Boldogságnaptárhoz interneten elérhető napi segítségek is járnak, ha valaki még gyorsabban szeretné elsajátítani, ezeket a gondolkodási attitűdöket.

A pozitív pszichológia kutatásai és kísérletei alapján már bebizonyosodott, hogy boldogságszintünk nagyrészt attól függ, hogy hogyan gondolkodunk a velünk történő eseményekről.

Van egy öröklött és gyermekkorban tanult beállítódásunk, ami nagyrészt meghatározza a hosszú távú boldogság érzetünket. Sokáig úgy gondolta mindenki, hogy ezen nem lehet változtatni, de mára kiderült, hogy a boldogságot adó gondolkodás ugyanúgy tanulható, mint sok más dolog.

A boldogság sok embernél megjelenik a céljai között, de olyan is van, aki „csak” elégedettségre vágyik. Az anyagi javak gyűjtögetése helyett (ami nem okoz valódi, tartós boldogságot), fel lehet venni olyan szokásokat, amik valóban növelik a boldogságszintünket.

A pozitív érzések adják a legerősebb alapot ahhoz, hogy jól érezzük magunkat az életben. Meg kell tanulnunk a múltunkat elégedettséggel szemlélni, hálásnak lenni mindenért, amit kaptunk az élettől és megbocsájtani másoknak, önmagunknak és a sorsnak azokat a dolgokat, amiket esetleg nem szerettünk volna átélni. A múltat úgy kell elfogadni, ahogy van, hiszen nem tudunk rajta változtatni.
De tanulni tudunk a múltunkból, és felhasználva a tapasztalatainkat egy boldogabb jövőt tudunk létrehozni. Így tudunk reménytelien a jövőbe nézni, optimistán és bizakodva.
A jelenben pedig derűsen, nyitottan és barátságosan kell szemlélni a dolgokat, ahhoz, hogy boldogabbak legyünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése